بالن آزمایشگاهی وسیله ای است مناسب در آزمایشگاه برای انجام تکنیک های متفاوت مانند تقطیر ،رفلاکس ، عصاره گیری و … .جنس بالن ها از پیرکس برسیلیکات میباشد که بازه دمایی (195- تا 500درجه سلسیوس) را تحمل میکند هنگام استفاده از اینگونه بالن ها باید از ایجاد تنش دمایی (بازه 165 درجه سلسیوس) اجتناب کرد . همچنین هر چه بالن بزرگتر باشد وزن بالاتری خواهد داشت و اگر به آن دمای بالایی داده شود بهتر است هنگام خنک شدن بر روی پایه و گیره باشد تا وزن آن هنگام خنک سازی باعث ایجاد ترک و شکستگی در شیشه آن نشود.
دو مدل بالن ته صاف و ته گرد موجود بوده که هر کدام دارای کارکرد متفاوتی میباشد به عنوان مثال برای حرارت دادن مستقیم روی هیتر ، چرخش بهتر مگنت ، ایستادن بالن روی منبع دمایی بدون نیاز به گیره و … بالن ته صاف مناسب تر میباشد. برای حرارت دادن بالن در منتل ، استفاده در حمام روغن، تقطیر محلول هایی با دمای جوش بسیار زیاد ، استفاده از سنگ جوش و … بالن ته گرد مناسب میباشد.
تعداد دهانه های بالن به صورت استاندرد تا 4 دهانه میباشد که هر کدام از آنها برای کاربردی خاص در آزمایشگاه مورد استفاده قرار میگیرد . به عنوان مثال بالن 4 دهانه برای واکنشش هایی که به صورت هم زمان افزایش حلال یا محلول ، رفلاکس ، هم زدن مکانیکی محلول و کنترل دمای محلول داخل بالن انجام میشود قابل استفاده خواهد بود . گاهی برای انجام رفلاکس با حلال هایی با دمای جوش بسیار پایین و جلوگیری از هدر رفت آن دو یا سه مبرد روی دهانه های بالن قرار داده میشود تا عملیات خنک سازی بخار حلال کامل تر انجام شود. بالن های تک دهانه در حجم های 5ml تا 20Lit قابل عرضه میباشد و باید توجه داشت در بیشتر تکنیک های آزمایشگاهی بهتر است برای راندمان بالاتر و کیفیت بیشتر محصولات باید نهایتاً از 3/2 حجم بالن استفاده شود. بالن های تک دهانه به صورت دهانه ساده و رداژدار بوده که هر کدام دارای کارکرد خاص خود میباشند.
بالن تک دهانه ساده دارای دهانه پهن تری میباشد که برای هم زدن محلول در سنتزهای چند مرحله ای که نیاز به هم زدن های دستی دارند بسیار کاربردی میباشد بالن های رداژدار با توجه به سایز دهانه آن به انواع اتصالات آزمایشگاهی جهت استفاده از تکنیک های مختلف قابل اتصال و استفاده میباشند.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.