مبرد یا کندانسور آزمایشگاهی چیست؟

مبرد یا کندانسور آزمایشگاهی چیست؟

مبرد، کندانسور یا چگالنده وسیله ایست برای برگرداندن فاز بخار به مایع. این فراید برای انواع تکنیک های آزمایشگاهی مانند تقطیر، رفلاکس، استخراج، عصاره گیری و… بسیار با اهمیت می باشد.

کارکرد مبرد ها بر این اساس میباشد که بخارات با گذر از درون مبرد در تماس با جداره خنک شده آن ، متراکم شده و مجدد به حالت مایع بازمیگردند . به عنوان مثال فراید رفلاکس هنگامی اتفاق می افتد که یک واکنش در  دمایی در محدوده دمای جوش حلال انجام گیرد و برای انجام این واکنش از مبرد استفاده میشود به این صورت که با قرار دادن مبرد روی ظرف واکنش بخارات خارج شده از ظرف به مبرد برخورد کرده و دوباره سرد میشوند و به صورت مایع به درون ظرف سرازیر میشوند . این فرایند به تناوب انجام میشود و مزیت آن در این است با حجم مشخصی از حلال و بدون هدر رفت و  کاهش آن واکنش به اتمام میرسد. عنوان چگالنده بر همین اساس برای ان کاربرد دارد زیرا با کاهش دما  افزایش چگالی بخار باعث تغییر فاز بخار به مایع میشود.

فرایند سرد کردن مبرد ای شیشه ای معمولاً تسط به چرخش درآوردن آب درون آن صورت میگیرد اما برای واکنش هایی که گازهای بسیار فرار تولید میکنند از ترکیب اتانول و یخ خشک و گاهی نیتروژن مایع نیز استفاده میشود .

مبرد ها انواع متفاوتی دارند که بر حسب نوع نیاز مورد استفاده قرار میگیرند مانند مبرد ساده ، حباب دار، مارپیچ و رفلاکس .

 

مبرد ساده (Liebig condenser)

ساده ترین نوع مبرد میباشد که معمولاً برای تقطیر ساده از آن استفاده میشود این مبرد کمترین سطح تماس را با فاز بخار دارا میباشد . قابل ذکر است معمولاً مبرد ها میتوانند به جای هم به کار گرفته شود اما باعث کاهش راندمان و یا خلوص محصولات میشوند .

 

مبرد حباب دار (Allihn condenser)

این مبرد به افتخارFelix Richard Allin نام گذاری شده است که با ایجاد حباب هایی متعدد داخل مخزن مبرد باعث افزایش سطح تماس آن شده است تا برای حلال هایی با دمای جوش پایین تر نسبت به مبرد ساده نیز کاربرد داشته باشد. از این مبرد هم میتوان برای عملیات رفلاکس استفاده کرد با این شرط که دمای جوش حلال مورد استفاده خیلی پایین نباشد .

 

مبرد رفلاکس (Dimroth condenser)

این مبرد دارای بیشترین سطح تماس با فاز بخار میباشد که به این دلیل برای فرایند رفلاکس بسیار مناسب است .

 

مبرد مارپیچ (Graham condenser)

تفاوت ساختاری این مبرد با مبرد رفلاکس در جابه جایی محفظه های خنک کننده و خنک شونده میباشد از آنجاییکه در مبرد مارپیچ بخارات از لوله کوچک تر وارد میشود مایع خنک کننده در محفظه بزرگتر میباشد از این مبرد به هیچ عنوان نمیتوان برای رفلاکس استفاده کرد و از آن بیشتر برای عصاره گیری و تقطیر های خاص استفاده میشود.

قابل ذکر است با افزایش طول این مبرد ها راندمان آنها از جهت میزان خنک کنندگی افزایش میابد اما برای واکنش ها در اشل کوچک و مقادیر کم افزایش طول باعث کاهش میزان جمع آوری محصول و هدر رفت آن میشود از این جهت انتخاب طول مناسب مبرد به نسبت مقادیر واکنش دهنده بسیار حائز اهمیت میباشد .

مبرد های نام برده از جنس پیرکس بورسیلیکات و با بهترین کیفیت در اندازه های 32 و 55cm توسط گروه آسمان لب قابل ارائه میباشد .

کلیدواژه : مبرد
علی بارانی
ارسال دیدگاه