بورت Burette

یک لوله بلند و مدرج که در انتهای آن یک شیر از جنس تفلون و یا شیشه وجود دارد را بورت مینامند که کاربرد فراوانی به خصوص در شیمی تجزیه دارد . از آنجاکه مقدار مشخص و دقیقی از محلول و یا حلال از آن با کنترل کردن شیر خارج میشود وسیله ای بسیار مناسب برای عمل تیتراسیون میباشد .

بورت ها در دو نوع بورت حجمی و بورت دیجیتال میباشند . یک بورت حجمی ، حجم محلول را کنترل میکند ولی بورت دیجیتالی همانند سرنگ میباشد با این تفاوت که پیستون آن ممکن است به صورت دستی و یا دارای موتور الکتریکی باشد .

اگر از تمام حجم بورت برای اندازه گیری یک مایع استفاده شود دقت آن با دقت پیپت برابری میکند اما در حجم های کمتر کمی دقت بورت از پیپت کمتر میباشد . بورت های حجمی در دو کلاس A و B ساخته میشوند که دارای دقت های متفاوتی میباشند . برای فرایند های بسیار دقیق بورت کلاس A با دقت 0.1 % توصیه میشود و برای کاربرد های روتین آزمایشگاهی بورت کلاس B با دقت 0.2% مفید میباشد .

حجم ، میزان خطا ، کلاس و دمای کالیبره بودن بورت بر روی آن درج شده است . باید توجه داشت با توجه به کاربرد مورد نظر بورت مناسب تهیه شود .

جنس شیر تفلون بورت از پلی تترا فلوئور اتیلن (PTFE) میباشد که در مقابل بسیاری از حلال ها  مواد شیمیایی مقاوم است . در حین نگهداری از بورت باید شیر خروجی بورت را به مرور زمان با سیلیکون و یا پارافین چرب نگه داشت تا در حین استفاده از آن دچار قفل شدگی و مشکل نشود .

از بورت میتوان به عنوان ستون کروماتوگرافی نیز استفاده کرد بدین صورت که مقداری پنبه در قسمت پایینی بورت قرار داده میشود و سپس روی آن فاز های ثابت مرسوم در کروماتوگرافی مثل آلومینای اسیدی یا بازی ، سیلیکاژل و … ریخته میشود و سپس روی آن دوباره پنبه گذاشته میشود و با فشار کاملاً محتویات فاز ثابت متراکم و پک میشود . در این تکنیک در نبود ستون مجزا برای کروماتوگرافی میتوان از بورت استفاده نمود . بورت های حجمی در ابعاد 10ml تا 100ml موجود میباشند .

علی بارانی
ارسال دیدگاه